Mleczaj chrząstka

© slowmotiongli – stock.adobe.com
Mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o ostrym smaku, wydzielający białe mleczko. To jeden z większych gatunków mleczaja.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 10-20 cm średnicy.
Kapelusz biały, u starszych owocników z jasnobrązowymi plamami. Kształt najpierw wypukły, potem wklęsły, lejkowaty. Wierzch filcowaty. Brzeg długo podwinięty. Wierzch często z cząstkami ściółki.
Blaszki białe, z wiekiem żółknące, rzadko rozmieszczone.
Miąższ jest zwarty, biały, u starszych owocników żółtawy.
Trzon białawy z żółtym odcieniem, gruby i krótki.
Podobne gatunki
Podobny do gołąbka smacznego, który nie wydziela mleczka.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: ostry
Zapach: brak danych
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Grzyb o ostrym smaku. Wydziela białe mleczko. To jeden z większych gatunków mleczaja.
Smak: ostry
Zapach: brak danych
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Wydziela białe mleczko, które po wyschnięciu przybiera żółty kolor. Ma palący smak.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek niejadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja chrząstki. |
Pokrewne gatunki grzybów
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus))
- mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus)
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus)
- mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator)
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus)
- mleczaj rudy (Lactarius rufus)








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639077